De dag voor de nog strenger aangescherpte maatregelen omtrent corona. De dag dat ik mijn 29ste verjaardag mocht vieren ♥. Met maximaal twee bezoekers je verjaardag vieren is anders dan ik gewend ben. Dat mag natuurlijk de pret niet drukken. Om de lieve mensen om mij heen toch te laten genieten van taart (die ik normaal in overvloed heb) heb ik een chocolade kwarktaartje gemaakt. Ja je leest het goed met de nadruk op tje. Een kleine variant waar wij ultiem van genoten hebben.
🕛 40 minuten (+ minstens 1,5 uur opstijven)
● 1 taart diameter 18 cm)
INGREDIËNTEN
- Koekkruimels naar keuze (150 gram)
- Plantaardige roomboter (50 gram)*
- Slagroom (125 ml)
- Kwark (250 ml)
- Vanille extract (1 tl)
- Vanille suiker (een half zakje)
- Gelatineblaadjes (5 stuks)
- Pure chocolade (100 gram)
* Het aantal roomboter is afhankelijk van de koekjes die je gebruikt. Zijn de koekjes droger qua substantie voeg dan extra roomboter toe.
Optioneel voor de topping:
- Frambozen, bramen en blauwe bessen (100 gram)
- Water (2 el)
- Gelatineblaadjes (1 stuks)*
- Pure chocolade en extra pure chocolade (50 gram)
* Wil je geen saus als topping maar een gelei? Gebruik dan geleisuiker om de saus verder in te koken of gebruik meer gelatineblaadjes.
BEREIDING
- Maak de bodem van de taart door de koekkruimels in een keukenmachine fijn te hakken. Smelt de roomboter in een steelpannetje. Zodra de boter gesmolten is zet je de warmtebron uit en voeg je de koekkruimels toe. Roer goed door.
- Bedek de bodem van de taartvorm met bakpapier en vet de zijkanten in met roomboter.
- Verdeel het koekmengsel over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van een lepel.
- Laat rusten in de koelkast totdat je het kwarkmengsel klaar hebt.
- Week de gelatineblaadjes in een kom met koud water.
- Verwarm één scheutje opgeklopte slagroom met een eetlepel kwark in een steelpannetje.
- Ondertussen smelt je de chocolade au-bain marie.
- Wanneer de opgeklopte slagroom en kwark warm is (dit mag niet koken) haal je het pannetje van de warmtebron en knijp je de gelatineblaadjes hierin uit. Roer goed tot de gelatine helemaal is opgenomen.
- Doe het mengsel in een kommetje en voeg hier de gesmolten chocolade aan toe. Roer goed door en zet even opzij.
- Klop de rest van de slagroom met een half zakje vanille suiker stijf.
- Doe de overige kwark in een kom en spatel hier de opgeklopte slagroom doorheen samen met het vanille extract.
- Spatel vervolgens het chocolademengsel er doorheen tot je een glad mengsel krijgt.
- Verdeel het kwarkmengsel over de bodem van de taart en laat stijf worden in koelkast.
Ondertussen maak je de chocoladekrullen voor de topping en en de bosvruchtensaus.
- Zet een metalen plaat of langwerpige schaal in de diepvries (15 minuten). Laat goed koud worden.
- Smelt de chocolade aub-bain marie.
- Wanneer de chocolade volledig gesmolten is smeer je deze op de koude plaat in een dunne laag uit. Laat volledig afkoelen door deze in de koelkast te zetten.
- Wanneer de chocolade helemaal uitgehard is schaaf je met een spatel over de chocolade, waardoor je chocolade krullen krijgt.
- Bewaar het schaafsel apart in de koelkast of diepvries tot het serveren.
- Week de gelatine in een kom met koud water.
- Verwarm de bosvruchten in een steelpannetje met twee eetlepels water.
- Pureer wanneer nodig de vruchten met een staafmixer.
- Wanneer de vruchten warm zijn (niet laten koken) zet je de warmtebron uit.
- Knijp het gelatineblaadje uit boven het vruchtenmengsel en roer totdat de gelatine volledig is opgenomen.
- Laat het mengsel even afkoelen.
- Verdeel het mengsel over de kwarktaart en laat minstens een half uur verder afkoelen in de koelkast voordat je de chocolade erop doet.
- Garneer met de chocoladekrullen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb