BANAAN KIWI KWARKTAART

Gepubliceerd op 21 januari 2021 om 17:05

Als kind vond ik de combinatie banaan kiwi al heerlijk. Dus zo gezegd zo gedaan ging ik aan de slag met een bananenkwarktaart met kiwi.

 

Als ik mag kiezen tussen een kiwi gold of een groene kiwi gaat mijn voorkeur uit naar de kiwi gold. Deze is zoeter van smaak. Kiwi's kenmerken zich doordat zij een vitamine C boost geven. Twee kiwi's zorgen al voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C (75 mg). Daarnaast bevat een kiwi peptide kissper. Deze peptide beschermt tegen ontstekingen. Ook draagt de kiwi bij aan de vorming van tanden, botten, bloedvaten en de huid. Ik zeg WIN WIN en des te meer reden om dit vaker te eten!

 

Wist jij dat: je de schil van de kiwi gewoon kunt opeten en hier extra vezels in zitten? Dit zorgt voor een positieve werking op onze stoelgang en geeft een verzadigd gevoel. Ik zou zeggen begin je dag met een kiwi en laat er niks van over.

 

Kiwi heeft één nadeel als je deze wilt combineren met zuivelproducten. Het bevat namelijk een enzym genaamd actinidine. Dit splitst en lost eiwitten op. Je voelt hem al aankomen: als je rauwe kiwi combineert met zuivel zoals kwark en slagroom zal dit bitter gaan smaken en geloof mij dit is niet lekker! Verwarm de kiwi daarom voordat je deze gaat gebruiken door deze bijvoorbeeld te koken en hierin de gelatineblaadjes op te lossen. Wil je de taart nu voorzien van schijfjes kiwi, blancheer deze dan even en het probleem is opgelost. 

 

🕛 40 minuten (+ minstens 2 uur opstijven)  ● 1 taart met diameter 20 cm

 

INGREDIËNTEN

  • Koekkruimels (160 gram)
  • (plantaardige) Roomboter (60 gram)
  • Banaan (2 kleine)
  • Kiwi gold (3 stuks)
  • Gelatineblaadjes (6 stuks)
  • Kwark (500 gram)
  • Slagroom (100 ml)
  • Vanillesuiker (1 zakje)
  • Vanille extract (1 tl)

 

BEREIDING

  1. Hak de koekkruimels in een keukenmachine fijn. 
  2. Smelt de roomboter in een steelpannetje. Wanneer deze gesmolten is haal je het steelpannetje van de warmtebron en roer je de koekkruimels erdoor. 
  3. Bekleed de bodem van de taartvorm met bakpapier en vet de zijkanten in.
  4. Verdeel het koekmengsel over de bodem en druk aan met de bolle kant van een lepel. Laat in de koelkast afkoelen tot het kwarkmengsel klaar is. 
  5. Week de gelatineblaadjes in een kom met koud water.
  6. Pureer de bananen en meng door de kwark samen met het vanille extract. 
  7. Schil de kiwi en snijd in kleine blokjes. Verwarm de kiwi samen met twee eetlepels water in een steelpannetje en kook de kiwi tot de stukjes zachter worden. Eventueel kun je de kiwi pureren als je dit wilt. 
  8. Verwarm één scheutje ongeklopte slagroom in een pannetje. Zorg dat deze niet kookt, dan gaat de werking van de gelatine verloren. 
  9. Zet de warmtebron van beide pannetjes uit.
  10. Knijp 3 gelatineblaadjes uit boven het kiwimengsel en 3 gelatineblaadjes boven de verwarmde ongeklopte slagroom. Roer goed totdat de gelatine is opgenomen. 
  11. Klop de overige slagroom stijf met de vanille suiker. 
  12. Voeg de opgeklopte slagroom door het kwarkmengsel.
  13. Voeg het slagroomgelatine mengsel bij het kwarkmengsel en roer totdat het een egale massa is. 
  14. Verdeel het kwarkmengsel voor de helft over de bodem. 
  15. Verdeel hier overheen de helft van het kiwimengsel.
  16. Maak een marmer effect met een vork. 
  17. Verdeel dan de rest van het kwarkmengsel eroverheen gevolgd door het resterende kiwi mengsel. 
  18. Maak opnieuw met een vork een marmer effect. 
  19. Laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.

 

Variatietip:

Vind je kiwi nou lekkerder dan banaan dan kun je de verhouding van kiwi en banaan gemakkelijk aanpassen door bijvoorbeeld één banaan te kiezen en 4 of 5 kiwi's. Door de banaan wordt de kwarktaart van zichzelf zoet. Je zou dan meer vanillesuiker kunnen toevoegen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb