BOSVRUCHTENMOUSSE

Gepubliceerd op 18 april 2021 om 17:20

Deze bosvruchtenmousse met witte chocolade spiegelglazuur wordt onderdeel van een petit grand dessert. Het recept van deze mousse wilde ik alvast met jullie delen. Absoluut de moeite waard en alvast inspiratie voor Moederdag! Verras jij jouw lieve mama met dit heerlijke dessert? Een feestje op je bord is een feestje in je maag.

 

Bereidingstijd: 2 uur + 4 uur wachttijd
Aantal: 12 stuks

 

INGREDIËNTEN BODEM
✦ Eieren (2 stuks maat M)
✦ Suikervervanger @Sukrin (50 gram)*
✦ Bloem (40 gram)
✦ Vanille extract (1 tl)
✦ Optioneel: Kokosshot @personalprotein (1 shot)
✦ Maizena (15 gram)
✦ Gesmolten roomboter (15 gram)

 

INGREDIËNTEN GELEI
Bosvruchten (250 gram)
✦ Suikervervanger @Sukrin (50 gram)
✦ Gelatineblaadjes (3 stuks)

INGREDIËNTEN MOUSSE
✦ Bosvruchten (500 gram)
✦ Suikervervanger @Sukrin (100 gram)
✦ Gelatineblaadjes (6 stuks)
✦ Slagroom (400 ml)
✦ Limoensap (1 el)
Limoenrasp (1 tl)

INGREDIËNTEN SPIEGELGLAZUUR
✦ 
Suikervervanger @Sukrin (100 gram)
Water (75 ml)
✦ Gecondenseerde kokosmelk (100 gram)
Gelatineblaadjes (2,5 stuks)
Limoensap (1 el)
Witte chocolade (100 gram)
✦ Rode kleurstof

Garnering: Bastogne, gevriesdroogde frambozen en verse munt blaadjes. 

* Ik gebruikte een suikervervanger, namelijk Sukrin. Dit is een natuurlijke zoetstof zonder de nadelen van 'echte' suiker.  Deze kun je 1 op 1 vervangen voor fijne kristalsuiker als je deze niet in huis hebt.

 

BEREIDING BODEM/ VANILLE KOKOS KOEKJE

  1. Klop de eieren in een staande mixer tot één geheel. Voeg al roerend de suiker toe.  Mix op de hoogste stand ongeveer 5 tot 10 minuten totdat het mengsel licht van kleur is. 
  2. Haal de kom van de staande mixer. Voeg de bloem toe en spatel door het mengsel. 
  3. Voeg vanille extract toe en meng opnieuw. 
  4. Voeg maïzena en gesmolten boter toe. Meng tot een egale massa. 
  5. Voeg optioneel de kokosshot toe en roer nog één maal door.
  6. Bekleed een bakblik met bakpapier en verdeel het beslag over de bodem. Strijk uit tot de gewenste dikte. 
  7. Bak in het midden van de oven op 180 graden 15 tot 17 minuten. Houd in de gaten, omdat iedere oven anders is.
  8. Haal de bodem uit het bakblik en laat volledig afkoelen. 
  9. Steek hier ronde koekjes uit met een vormpje en leg apart. 

 

BEREIDING GELEI

  1. Doe de bosvruchten in een steelpannetje en voeg de suikervervanger toe.
  2. Breng aan de kook. 
  3. Week ondertussen de gelatineblaadjes in een ruime kom met koud water. 
  4. Wanneer al het fruit uit elkaar is gevallen haal je de steelpan van het vuur en knijp je de gelatineblaadjes uit. Voeg de gelatine toe aan het fruitmengsel en roer totdat het volledig is opgenomen. 
  5. Bekleed een springvorm met losse bodem met bakpapier.
  6. Wanneer het mengsel iets is afgekoeld stort je deze in de springvorm. Laat minstens 2 uur in de koelkast opstijven. 
  7. Steek na 2 uur kleine rondjes uit het mengsel en leg apart.

 

BEREIDING MOUSSE

  1. Doe de bosvruchten in een steelpannetje en voeg de suikervervanger, limoensap en rasp toe.
  2. Breng aan de kook.
  3. Week ondertussen de gelatineblaadjes in een ruime kom met koud water. 
  4. Wanneer al het fruit uit elkaar is gevallen haal je de steelpan van het vuur en knijp je de gelatineblaadjes uit. Voeg de gelatine toe aan het fruitmengsel en roer totdat het volledig is opgenomen. 
  5. Zeef het mengsel, zodat de pitjes achter blijven. 
  6. Laat het mengsel afkoelen.
  7. Klop ondertussen de slagroom tot er pieken ontstaan.
  8. Voeg de slagroom deel voor deel toe bij het vruchtenmengsel en spatel voorzichtig door zodat het mengsel luchtig blijft. Stop met roeren zodra je geen slagroom meer ziet.

 

DESSERT MAKEN

  1. Vet een siliconen bakvorm met de gewenste vorm in met bakspray of roomboter. 
  2. Vul de vormpjes tot de helft met mousse en tik de vorm tegen het aanrechtblad zodat het mengsel evenredig verdeeld wordt. 
  3. Leg in elk vormpje een gelei rondje. 
  4. Vul de vormpjes tot 2/3 met de mousse.
  5. Leg het vanille kokos koekje op de mousse en druk zacht aan.
  6. Laat minstens 2 uur in de diepvries afkoelen. 
  7. Wanneer de mousse volledig is opgestijfd haal je de vormpjes uit de siliconen vorm en zet je deze op een rooster. 
  8. Doe de ingrediënten van het glazuur (met uitzondering van de kleurstof en gelatineblaadjes) in een steelpannetje.
  9. Breng tegen de kook aan.
  10. Week ondertussen de gelatineblaadjes in een ruime kom met koud water. 
  11. Wanneer het mengsel tegen de kook is haal je de steelpan van het vuur en knijp je de gelatineblaadjes uit. Voeg de gelatine toe aan het mengsel en roer totdat dit is opgenomen.
  12. Snijd de chocolade fijn en doe in een kom. 
  13. Giet het kokosmengsel over de witte chocolade en roer totdat de chocolade gesmolten is.
  14. Voeg kleurstof toe totdat je de gewenste kleur hebt bereikt.
  15. Laat het glazuur 10 minuten afkoelen. 
  16. Giet het glazuur over de mousse.
  17. Garneer met gevriesdroogde frambozen, Bastogne kruimels en munt.

Maak jouw eigen website met JouwWeb