Cake I love it! Deze cake zit bomvol bewuste keuzes en ook één keuze die even makkelijk en snel was. De cake is fris en smeuïg, precies waaraan een cake voor mij moet voldoen.
Bereidingstijd: 30 minuten (+ 60 minuten in de oven) ♥ 1 cake
INGREDIËNTEN
- Zonnebloemolie (200 ml)
- Kristalsuiker (100 gr)
- Eieren (2 stuks)
- Agave siroop (50 gr)
- Vanille extract (1 tl)
- Griekse yoghurt 0,2% (200 ml)
- Kokosmelk (50 ml)
- Zelfrijzend bakmeel (350 gr)
- Limoensap en rasp (van één limoen)
- Snuf zout
Optioneel een glazuur: poedersuiker, limoensap (1 tl) limoenrasp (snufje) en Griekse yoghurt (1 el).
BEREIDING
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Vet een cakeblik in en bedek de bodem met bakpapier.
- Rasp de limoen en knijp deze uit. Bewaar dit apart.
- Meng de zonnebloemolie met suiker in een grote kom. Mix 1 minuut met een mixer.
- Voeg één voor één de eieren toe en mix met een mixer op de middelste stand tot een geheel ontstaat.
- Voeg de yoghurt, vanille extract, agavesiroop en kokosmelk toe. Roer tot een egale massa ontstaat.
- Voeg de limoensap en rasp toe en roer goed door met een spatel. Proef hoe sterk je de limoensmaak wilt. Bewaar een beetje limoenrasp voor de garnering.
- Voeg het zout en het zelfrijzend bakmeel toe. Mix kort op de laagste stand met een mixer.
- Bak ongeveer 65 minuten in het midden van de oven. De baktijd varieert per oven. De cake is klaar wanneer je bijvoorbeeld een satéprikker droog en schoon uit de cake kunt halen.
- Optioneel kun je een glazuur maken voor over de cake. Dit is een minder bewuste keuze als je normale poedersuiker gebruikt. Ik gebruikte een 100% natuurlijke poedersuiker van Sukrin die ik recent ontdekt heb. Deze smaakt net zo zoet.
Gebruik een eetlepel water, een eetlepel Griekse yoghurt en een theelepel limoensap. Voeg net zoveel poedersuiker toe tot je de gewenste dikte van de glazuur hebt bereikt. - Wanneer de cake is afgekoeld top je de cake af met de glazuur. Garneer met de overgebleven limoenrasp.
* Wil je nog meer bewuste keuzes maken dan kun je de suiker vervangen voor palmsuiker. De cake wordt dan wel donkerder van kleur.
In dit recept heb ik ervoor gekozen zonnebloemolie te gebruiken in plaats van roomboter. Dit geeft een andere structuur. De smaak blijft neutraal. Ook vind ik de cake luchtiger door de zonnebloemolie dan een variant met roomboter.
Het zelfrijzend bakmeel kun je vervangen door zelfrijzend amandelbakmeel of een meel naar keuze met bakpoeder. waardoor je ook een glutenvrije variant kunt maken
De structuur is afhankelijk van het product dat je gebruikt.

Maak jouw eigen website met JouwWeb