CHOCOLADE GEMBER TAARTJE

Gepubliceerd op 7 februari 2021 om 16:52

De combinatie chocolade en gember = goddelijk!

Zoals ik eerder in mijn blog al aangaf maakt chocolade gelukkig, heel gelukkig. Een Valentijn taartje zonder chocolade bestaat voor mijn gevoel dan ook niet. 

 

De bittere complexiteit van de pure chocolade en zijn koele, bijna mentholachtige smaak vormen een volmaakt contrast met de pikante zoetheid van de gember. 

 

🕛 30 minuten (+ 25 minuten baktijd) • springvorm 20 cm 

 

INGREDIËNTEN

  • Pure chocolade (minstens 70%)
  • Plantaardige roomboter (200 gram)
  • Versgeraspte gember (20 gram)
  • Bakgember (1 tl)
  • Eieren (4 middelgrote)
  • Fijne kristalsuiker (150 gram)
  • Bloem gezeefd(4 el) of maismeel indien je lactose vrij wilt bakken (2 el)
  • Cacaopoeder gezeefd (1 el)
  • Decoratie: rode kleurstof of jam en hartjes.

 

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
  2. Hak de chocolade in blokjes. Smelt de chocolade met de roomboter au-bain marie. Haal de kom van de warmtebron zodra alles gesmolten is. Roer met een spatel het geheel door tot er een prachtig glanzend mengsel ontstaat. 
  3. Voeg tijdens het roeren de geraspte gember, bakgember, gezeefde cacaopoeder en gezeefde bloem toe. 
  4. Klop het eidooiers met de suiker schuimig. Klop in een andere kom de eiwitten tot er zachte schuimpieken ontstaan. 
  5. Spatel het eidooiermengsel en het chocolademengsel door elkaar tot een egale massa ontstaat. 
  6. Spatel het eiwitschuim als laatste door het mengsel tot een homogene massa ontstaat.
  7. Vet je springvorm in en bekleed hem met bakpapier. Giet het beslag erin.
  8. Je kunt de taart op twee manieren bakken, zonder of met waterbadje.
    Ik bakte dit taartje in een waterbadje. De textuur van de taart wordt dan iets mooier. Daarvoor bekleed je de springvorm met aluminiumfolie (alleen de onderkant en zijkant. De bovenkant laat je vrij). Deze zet je dan in een grotere vorm of schaal. Wanneer je de schaal in de oven zet voeg je hier warm kraanwater aan toe tot net onder de rand van de springvorm. 
  9. Bak de taart in 25 minuten (afhankelijk van de grote van de vorm en de oven) in het midden van de oven gaar. Doe ondertussen de prikkertest met een satéprikker. Wanneer de prikker er nat uit komt is de taart nog niet klaar. Wanneer de prikker een beetje vochtig is en er een paar kruimels blijven plakken dan is de taart perfect. Wanneer de prikker er helemaal droog uit komt heb je de taart te lang laten bakken. Hij is evengoed lekker.
  10. Decoreer de taart met rode kleurstof of een jam naar keuze en maak hier een marmer effect mee. Bestrooi met suiker hartjes.


Variatietip: Houd jij nu niet van gember? Laat deze dan achterwegen. Ook lekker met bijvoorbeeld limoenrasp en sap of noten zoals hazelnoot.

 

Dit recept is gebaseerd op het recept uit de kookbijbel. Heerlijke basisrecepten die je makkelijk zelf kunt aanpassen. 🤍

Maak jouw eigen website met JouwWeb