ZONDAG BAKDAG!
Het was gisteren weer zondag bakdag met deze heerlijke vanille marmercake als resultaat.
🕙 30 minuten (exclusief baktijd) ● ongeveer 10 plakken
BENODIGDHEDEN
- Mixer (ik gebruik een staande mixer met een platte menghaak voor het beste resultaat)
- Mengkom
- Maatbeker
- Zeef
- Cakeblik
- Bakpapier
- Bakspray of roomboter en bloem om in te vetten
INGREDIENTEN
- Plantaardige roomboter (200 gram)
- Fijne kristalsuiker (160 - 200 gram)*
- Eieren (4 stuks maat m = 200 gram)
- Vanille extract (2 tl)
- Zelfrijzend amandelbakmeel (250 gram)
- Karnemelk (100 ml)
- Cacaopoeder (1 tl)
- Bietensap (2 el)**
- Zout (snufje)
- Pure chocolade minimaal 70% cacao (50 gram)
- Weeg alle ingrediënten af. Zorg dat de ingrediënten op kamer temperatuur zijn.
- Verwarm de oven voor op 160 °C.
- Mix de roomboter met een mixer tot deze romiger begint te worden. Voeg de suiker beetje bij beetje toe en mix totdat de suiker goed is opgenomen en het lichter van kleur wordt. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
- Voeg één voor één de eieren toe aan het beslag en blijf mixen op middelhoge stand. Voeg als laatste de melk, 1 tl vanille extract en het zout toe.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel en voeg deze toe aan het beslag. Mix kort door elkaar. Stop met mixen zodra het laatste bakmeel is opgenomen.
- Voeg bij 1/3 van het beslag de cacaopoeder, de bietensap en 1 tl vanille extract toe. Roer met een spatel kort door elkaar).
- Vet een cakeblik in met roomboter en bestuif het bakblik met bloem. Je kunt het cakeblik ook met bakspray invetten en de bodem bedekken met bakpapier.
- Verdeel het beslag zonder de cacaopoeder over de bodem van de cakevorm. Het beslag met cacaopoeder giet je hier overheen. Maak een marmereffect met een mes of vork.
- Bak de cake in het midden van de oven 65 - 75 minuten. Controleer na 60 minuten de baktijd met een satéprikker.
- Wanneer de cake gaar is laat je de cake kort afkoelen in de vorm. Laat deze vervolgens verder afkoelen op een rooster.
- Smelt de chocolade au-bain marie. Garneer de cake met de chocolade en laat de chocolade afkoelen voordat je de cake serveert.
* In dit recept gebruikte ik 160 gram suiker. Normaal gesproken gebruik ik voor de perfecte balans van een cake vier gelijke delen van bloem, ei, suiker en boter. Omdat ik een minder zoete cake wilde maken gebruikte ik 160 gram suiker in dit recept. Om te zorgen dat de cake niet te droog werd heb ik karnemelk toegevoegd. Dit pakte verassend lekker uit.
** Het bietensap gebruikte ik eigenlijk vanwege de kleur. Ik wilde graag een red velvet marmercake maken. Aangezien iedereen volgens mij zin had om met Valentijn te bakken en de kleurstof die ik online besteld heb niet op tijd bezorgd is gebruikte ik bietensap. Dit gaf wel een mooie kleur aan het beslag, maar dit verdween tijdens het bakken. Wil je een marmereffect met red velvet voeg dan kleurstof gel toe. Het bietensap kun je dus ook weglaten.

ZONDAG BAKDAG!
Het was gisteren weer zondag bakdag met deze heerlijke vanille marmercake als resultaat.
Word jij ook zo blij van de geur van een vers gebakken cake? IK WEL. Met alle foodfeed als inspiratie op Instagram bedacht ik last-minute om ook een red velvet marmercake te maken. Omdat heel Nederland aan het bakken is geslapen voor Valentijn kon ik nergens meer rode kleurstof krijgen. Helaas was mijn online bestelling die ik al eerder plaatste niet op tijd binnen. Ik gebruikte daarom bietensap. Het beslag had een mooie rode kleur maar helaas de cake zelf niet. Ik wilde niet teveel toevoegen omdat ik de smaak van deze heerlijke cake niet wilde laten veranderen. Bovendien raakt de cake uit balans als je teveel bocht toevoegt aan je beslag. Een beetje cakekunde is geen overbodige luxe. Wil je nu meer weten over ideale verhoudingen van een cake? Ik haal mijn inspiratie van de website van www.kokenmetkennis.nl
Om een perfect gebalanceerde cake te bakken is het belangrijk om de ingrediënten op kamer temperatuur te gebruiken, te meten en de bloem en/of het meel te zeven. Dit pareltje is dankzij deze bak tips daarom ook weer goed gelukt.
Mijn ultieme doel is om een cake te bakken zonder dat deze barst! Eentje die lekker glad en recht is zodat je deze mooi kunt garneren. Dit krijg je voor elkaar door ervoor te zorgen dat de cake aan de buitenkant minder snel gaar wordt. Wanneer de buitenkant snel gaar wordt en de binnenkant nog niet gaar is, moet het beslag ergens naartoe. Dat veroorzaakt het openbarsten van een cake. Daarom bak ik mijn cake altijd op maximaal 160 graden Celsius en bak ik de cake langer dan in veel recepten staat. Afhankelijk van de grootte van de bakvorm tussen de 65 - 75 minuten.
Aangezien ik een nieuwe oven hebt en iedere oven anders is afgesteld ga ik daar nog even op oefenen met mijn nieuwe oven. Deze cake smaakte evengoed verrukkelijk.
Aangezien ik een nieuwe oven hebt en iedere oven anders is afgesteld ga ik daar nog even op oefenen met mijn nieuwe oven. Deze cake smaakte evengoed verrukkelijk.
Maak jouw eigen website met JouwWeb