Wat hebben we weer mogen genieten van een prachtig weekend met lenteweer. Om hier extra van te genieten ben ik aan de slag gegaan met mijn favoriete cake recept, namelijk lemon poppy seed cake. Citroen en maanzaad vind ik een heerlijke combinatie. De frisse limoen boter crème maakt deze cupcakes nog lekkerder.
Cupcakes zijn ideaal om uit te delen aan die lieve mensen om je heen.
🕙 30 minuten (exclusief baktijd) ● 12 cupcakes of één cake
INGREDIËNTEN
- Plantaardige roomboter (200 gram)
- Patent bloem (200 gram)
- Fijne kristalsuiker (200 gram)
- Eieren (4 stuks maat m)
- Citroenrasp en sap (van één citroen)
- Bakpoeder (1,5 tl)
- Zout (snufje)
- Maanzaad (4 el)
- Citroenaroma (1 tl)
Voor de limoen boter crème
- Plantaardige roomboter (250 gram)
- Limoenrasp en sap (van één limoen)
- Poedersuiker (350 gram)
BEREIDING CUPCAKES
- Weeg alle ingrediënten af, rasp de citroen en knijp het sap uit. Zeef het sap vervolgens.
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Vet de cupcake vorm in of gebruik losse cupcake vormpjes. Zet deze bij voorkeur ook in een bakblik. Wanneer je een gewone cake wilt maken vet je de cakevorm in en bedek je de bodem met bakpapier.
- Mix de roomboter met suiker tot een romig geheel. Ik gebruik hiervoor de platte menghaak van de staande mixer voor het beste resultaat. Het beslag is ver genoeg gemixt wanneer al het suiker is opgenomen. Voeg de citroensap en citroenaroma toe en mix totdat dit volledig gemengd is.
- Voeg één voor één de eieren toe.
- Meng in een kom de bloem, citroenrasp, bakpoeder en zout.
- Wanneer de eieren volledig zijn opgenomen spatel je de bloem, citroenrasp, bakpoeder en zout er doorheen. Wanneer het bloem is opgenomen stop je meteen met mengen.
- Voeg de maanzaadjes toe en roer nog eenmaal kort door.
- Bak de cupcakes op 170°C ongeveer 20 - 25 minuten in de oven. De baktijd is afhankelijk van je oven. Controleer de cupcakes tussentijds door er met een satéprikker in te prikken. Wanneer de satéprikker er schoon uit komt is de cake klaar. Er mogen kruimeltjes aan blijven zitten.
- Wanneer je een cake bakt in plaats van cupcakes bak je de cake op 160°C
- , ongeveer 60 minuten. De laatste 10 minuten verlaag ik temperatuur naar 140°C
Variatie: Ook lekker met limoncello. Vervang dan de citroensap door limoncello.
Wil je de boter crème geler van kleur. Dan kun je kleurstof toevoegen. Extra leuk voor bijvoorbeeld pasen.
BEREIDING BOTERCRÈME
- Rasp de limoen en knijp deze uit. Zeef het limoensap.
- Snijd de boter in blokjes en doe deze in een mengkom.
- Mix de boter luchtig (zeker 5 minuten). Ik gebruik hiervoor de platte menghaak van de staande mixer.
- Voeg de helft van het poedersuiker toe en meng opnieuw. Meng totdat de suiker volledig is opgenomen.
- Voeg het limoensap toe.
- Meng alles en voeg vervolgens de rest van de poedersuiker toe. Mix totdat alles is opgenomen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb