Pasta, pasta en nog eens pasta. Ik ben helemaal weg van de Italiaanse keuken en de bijbehorende kruiden. Wist jij dat een Italiaan gemiddeld 26 kilo pasta per jaar eet? Dit is ruim twee keer zoveel als een Nederlander. En wist jij dat de populairste pastagerechten: spaghetti bolognese, macaroni met kaas en lasagne zijn?
Het is vandaag zondag. Niets lekkerder dan een gerecht eten waar je de tijd voor kunt nemen, omdat je de tijd ook echt hebt. Hoe langer deze kan pruttelen hoe lekker de smaak. Ik koos voor een korte holle volkoren pasta. Deze is perfect in combinatie met een dikke saus, omdat deze veel in één hap mee kan pakken. Spaghetti is dan ook een minder goede keuze dan deze. Spaghetti is geschikter voor dunne sauzen heb ik mij ooit in Italië laten vertellen.
PS: om ervoor te zorgen dat ik niet teveel van dit heerlijke gerecht eet, weeg ik mijn pasta (ongekookt) altijd af. Ik kan namelijk nooit stoppen met het eten van pasta.
🕒 30 minuten (en minimaal 2 en liever zelfs 3 uur of meer pruttelen) • 6 personen
INGREDIËNTEN
- Roomboter
- Olijfolie
- Rundergehakt (500 gram)
- Uien (2 stuks)
- Wortels (60 gram)
- Bleekselderij (40 gram)
- Rode wijn (200 ml)
- Runderbouillon (100 ml)
- Roma tomaten (600 gram)
- Tomatenpuree (4 el)
- Pancetta (60 gram)
- Peper
- Zeezout
- Verse peterselie
- Verse oregano
- Laurier
- Parmezaanse kaas (naar smaak)
BEREIDING
- Schil en snijd de ui, bleekselderij en wortels.
- Snijd kruisjes in de bolle kant van de tomaten. Leg de tomaten in kokend water en laat ze even in het water liggen tot het velletje los begint te raken.
- Schrik de tomaten onder koud water en pel ze.
- Verwarm roomboter in de pan en bak het gehakt op hoog vuur hard.
- Haal het gehakt uit de pan en bewaar apart.
- Bak de pancetta en fruit de ui.
- Voeg wortel, bleekselderij en de tomatenpuree toe en bak op gemiddeld vuur ongeveer 3 minuten.
- Blus af met de rode wijn. Laat de wijn ongeveer 3 minuten inkoken.
- Voeg het gehakt weer toe samen met de runderbouillon en de gepelde tomaten.
- Breng op smaak met peper, zout en verse oregano. Voeg het laurierblaadje toe.
- Breng aan de kook en zet zodra het kookt het vuur laag.
- Laat minimaal 2, maar liever minimaal 3 uur pruttelen met de deksel op de pan.
Serveer met pasta naar keuze, Parmezaanse kaas en verse peterselie. Vergeet niet het laurierblaadje eruit te halen.
Buon appetito

Maak jouw eigen website met JouwWeb