HARTIGE TAART (GV + LV) Week zonder vlees

Gepubliceerd op 8 maart 2021 om 21:16

HARTIGE TAART. 𝗠𝗲𝘁 𝗹𝗮𝗰𝘁𝗼𝘀𝗲 𝘃𝗿𝗶𝗷𝗲 𝗸𝘂𝗿𝗸𝘂𝗺𝗮 𝘃𝘂𝗹𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗲𝗻 𝗴𝗹𝘂𝘁𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷𝗲 𝗯𝗼𝗱𝗲𝗺. Deze bodem met lijnzaad is verrukkelijk. Lief voor je maag, je smaakpapillen en voor jezelf!. Samen met mijn vriendinnetje Roos (van @HAPZforyou) heb ik genoten van deze oprecht heerlijke hartige taart. Wij gebruikte hiervoor de fijne amandelmeel van @denotenshop.nl. Hierdoor krijgt de bodem een hartige bodem die de textuur heeft van zandkoekjes. Je moet ervan houden, we loved it!

 

In het kader van de week zonder vlees serveerde ik hierbij groenteballetjes. Het gehakt in het recept kun je vervangen door meer groenten of door vegetarisch gehakt. Beide heel erg lekker!

 

Bereiding 60 minuten ● Quichevorm van 20 cm 

 

INGREDIËNTEN BODEM
✦ 
Amandelmeel (250 gram)
✦ Zout en peper (snufje)
✦ Gedroogde tijm (1 tl)
✦ Gesmolten kokosolie (60 gram)
✦ Ei (1 stuks)
✦ Lijnzaad (25 gram)

 

INGREDIËNTEN VULLING
✦ 
Rundergehakt of vegetarisch gehakt (200 gram)
✦ Sperziebonen (200 gram)
✦ Puntpaprika (2 stuks)
✦ Eieren (4 stuks maat m)
✦ Sjalot (1 stuks)
✦ Knoflook (2 teentjes)
✦ Chili vlokken (1 tl)
✦ Kerriepoeder (2 tl)
✦ Kurkuma (1 tl)
✦ Zwarte peper (1/2 tl)
✦ Komijn (1/2 tl)
✦ Havermout (2 el)
✦ Verse peterselie (naar smaak)
✦ Peper en zout om eventueel op smaak te brengen
✦ Kokosolie
✦ Knoflookolie

 

BEREIDING BODEM

  1. Smelt de kokosolie
  2. Mix alle ingrediënten voor de bodem tot er een egale massa ontstaat. Ik mix dit in een staande mixer met platte deeghaak.
  3. Vet de quichevorm in met een klein beetje kokosolie.
  4. Verdeel het deeg over de bodem en de zijkant van de quichevorm. Druk aan met bijvoorbeeld de onderkant van een glas. Prik gaatjes in de bodem met een vork.
  5. Bak de bodem 10 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden.
  6. Zodra de bodem uit de oven komt bedek je deze direct met een dun laagje eiwit. Hiervoor kun je een klein deel van het eiwit gebruiken van één van de eieren die je in de vulling gaat gebruiken.
    Dit doe je zodat het eiwit gaat stollen en de bodem afgesloten wordt voor de vulling. Hierdoor blijft de bodem lekker krokant. Vervolgens bedek je de bodem met de havermout (hier wordt het vocht door opgenomen). Als laatste schep je de vulling en het eimengsel erop en bak je de hartige taart. Zie hiervoor de bereiding hieronder.

 

BEREIDING VULLING

  1. Snijd de paprika en sjalot fijn. Pers de knoflook. Dop de sperziebonen.
  2. Blancheer de sperziebonen door deze kort (3 minuten) te koken en in een kom met koud water af te laten koelen. Droog de boontjes en snijd vervolgens in de gewenste dikte. Ik maakte ze net zo fijn als snijbonen.
  3. Verwarm een koekenpan met een klein beetje knoflookolie. Fruit hierin de sjalot en voeg daarna de knoflook toe.
  4. Voeg het gehakt toe en bak rul.
  5. Voeg de kerriepoeder, kurkuma, zwarte peper, komijn en puntpaprika toe. Bak een minuut mee op laag vuur.
  6. Voeg de sperziebonen toe.
  7. Doe de eieren in een kom, kluts deze en breng op smaak met verse peterselie, peper en zout.
  8. Doe het gehakt sperziebonen mengsel op de bodem van de hartige taart. Schenk hierover het eimengsel.
  9. Bak de hartige taart in 20-30 minuten gaar op 180 graden. Zet de quiche zo laag mogelijk in de oven voor het beste resultaat. Gebruik je een springvorm. Verwijder dan 5 minuten voor het einde van de baktijd de rand en bak nog 5 minuten in de oven zodat ook de rand mooi bruin wordt.

Maak jouw eigen website met JouwWeb