Voor je het weet staat Pasen weer voor de deur en daar hoort voor mij advocaat bij in combinatie met slagroom! Advocaat is een dikke vloeibare likeur van brandewijn, gecondenseerde melk, eieren en suiker. De gele kleur ontstaat door het eigeel in combinatie met E-kleurstof.
Ik heb geen idee waarom, maar advocaat zie je in deze tijd van het jaar veel voorbij komen in recepten, maar ook binnen het paasassortiment in de supermarkt. Wellicht omdat het gemaakt is van eieren of de kleur die aan Pasen doet denken.
Rond mijn verjaardag (we zitten nog steeds in mijn verjaardagsweek) maak ik altijd een advocaat ijstaart. Het recept heb ik geleerd van de liefste moeder van een vriendinnetje van mij en is niet meer weg te denken in mijn lijst van verjaardagstaarten.
Ieder jaar experimenteer ik weer een beetje, maar deze variant is verbluffend lekker. Ik kan het in ieder geval niet bij één stukje laten.
Voor jullie alvast inspiratie voor Pasen. En aangezien we naar verwachting nog steeds weinig bezoek mogen ontvangen leent deze advocaat ijstaart zich prima voor bezoek dat verdeeld over de dagen komt. Ik zeg WIN WIN!
🕛 40 minuten (+ minimaal 4 uur in de diepvries) ● 1 taart diameter 24 cm)
INGREDIËNTEN
- Eidooiers (4 stuks)
- (plantaardige) Roomboter op kamertemperatuur (125 gram)
- Lichte basterdsuiker (125 gram)
- Vanille suiker (1 zakje)
- Advocaat (10 eetlepels of naar smaak)
- Slagroom (250 ml)
- Klop klop (1 zakje)*
- Klop fix (1 zakje)
- Lange vingers (1 pak)
- Koffiemelk (100 ml)
- Rum aroma (1 tl)
- Vanille extract (1 tl)
- Pure chocolade (60 gram)
*Heb je geen klop klop in huis of je vind deze te zoet (smaken verschillen). Dan vervang je de klop klop door nogmaals 250 ml slagroom. Gebruik je klop klop dan heb je ook melk nodig.
BEREIDING
- Maak in een diep bord een mengsel van de koffiemelk, rum aroma en vanille extract.
- Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in met roomboter.
- Haal de lange vingers kort door het mengsel en leg de lange vingers op de bodem van de springvorm. Tip van flip: leg de lange vingers niet te strak tegen elkaar, anders blijven ze niet op de bodem liggen. Leg ze met de gesuikerde kant naar boven.
- Splits de eieren en bewaar de eidooiers**.
- Mix de eidooiers met de boter en suiker tot één geheel.
- Voeg de advocaat hieraan toe en mix kort tot een egale massa ontstaat.
- Klop de slagroom apart stijf met klop fix, zodat de slagroom goed stijf wordt. Wanneer je klopklop gebruikt maak je deze ook in een aparte kom en meng je daarna samen.
- Spatel de slagroom en eventueel het klop klop mengsel door het advocaat mengsel tot een egale massa.
- Verdeel het mengsel over de lange vingers.
- Dek af met aluminiumfolie en zet tenminste 4 uur in de diepvries.
- Garneer daarna met pure chocolade krullen of chocoladeschaafsel en advocaat.
*Gooi de eiwitten niet weg. Deze kun je prima gebruiken om een eitje te bakken of bijvoorbeeld heerlijke merengue te maken.
Variatie: Deze ijstaart is ook heerlijk met bokkenpootjes.

Maak jouw eigen website met JouwWeb