DRIE LAGEN KWARKTAART

Gepubliceerd op 29 januari 2021 om 15:50

Kwarktaart. Ik kan er nooit genoeg van krijgen. Het is gemakkelijk om te maken en afhankelijk van welke kwarktaart je maakt ben je er ook nog eens snel mee klaar. Het enige dat je nodig hebt voor deze kwarktaart is een dosis geduld en tijd om te wachten. 

 

Deze kwarktaart is een kwarktaart met drie lagen en dus drie verschillende smaken, namelijk anijs, framboos en bramen met blauwe bessen. De combinatie met speculaas bezorgd mij een glimlach op mijn gezicht. 

 

In de wintermaanden kun je mij erg blij maken met een warme kop melk met anijs. Niet alleen warme melk met anijs vind ik lekker, maar ook schuit met muisjes, anijsthee, anijsbrood, anijskrollen en ga nog maar even door. Een typische smaak waar je van houd of niet.
Zo gezegd zo gedaan ging ik aan de slag om in een recept anijs toe te voegen. Dit is het resultaat. En zeg nu zelf het is een plaatje!

 

🕛 60 minuten (+ 4,5 uur opstijven) • 1 taart diameter 24 cm

 

INGREDIËNTEN

  • Speculaasjes*  (200 gram)
  • Plantaardige roomboter (70 gram)
  • Gelatineblaadjes (9 stuks)
  • Kwark naturel (1000 gram)
  • Kwark aardbei (100 gram)
  • Bramen (100 gram)
  • Blauwe bessen (100 gram)
  • Frambozen (100 gram)
  • Agavesiroop (20 gram)
  • Vanille suiker (1 zakje)
  • Vanille extract (1 tl)
  • Anijsstaafje (1 stuks)
  • Hero Bosbessen jam (1 el)

 

Extra voor de garnering:
Een handje blauwe bessen
Speculaas

 

*In dit recept maakte ik gebruik van speltspeculaasjes. Hier zijn geen geraffineerde suikers aan toegevoegd en daardoor een bewustere keuze dan de 'normale speculaasjes'. Wil je een glutenvrije variant dan kun je glutenvrije speculaasjes gebruiken. Ook erg lekker!

 

Variatie: Wil je nu een zoetere taart dan zou je suiker of agavesiroop extra aan een kwark laag kunnen toevoegen. Ik ben een echte zoetekauw! Toch heb ik ervoor gekozen geen extra suiker toe te voegen, omdat ik de smaken op deze manier goed vindt uitkomen en ik altijd erg gelukkig word van het maken van bewuste keuzes. 

 

BEREIDING

  1. Maak de bodem van de taart door de koekkruimels in een keukenmachine fijn te hakken. Smelt de boter in een steelpannetje. Zodra de boter gesmolten is zet je de warmtebron uit en voeg je de koekkruimels toe. Roer goed door. 
  2. Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in met roomboter. 
  3. Verdeel het koekmengsel over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Laat rusten in de koelkast tot je de eerste kwark laag klaar hebt.
  4. Week drie gelatineblaadjes in een kom met koud water.
  5. Verdeel de naturel kwark in drie gelijke delen in drie kommen. Elke laag krijgt een andere smaak. Bewaar de kommen in de koelkast totdat je de kwark gaat gebruiken.
  6. Je begint met de onderste laag. Dat is de bramen blauwe bessen laag. Verwarm de bramen en blauwe bessen met twee eetlepels water in een steelpannetje. 
  7. Pureer het mengsel tot een gladde massa. Zet de warmtebron uit.
  8. Meng de gepureerde vruchten (op twee eetlepels na) door het kwarkmengsel. Knijp de gelatineblaadjes uit boven twee eetlepels van de gepureerde vruchten. Roer totdat de gelatine volledig is opgenomen. 
  9. Wanneer je een marmer effect op de bovenkant van de taart wilt maken zet je een eetlepel van het kwarkmengsel (waar geen gelatine aan toegevoegd is)
  10. apart. 
  11. Voeg het gelatinemengsel toe aan het kwarkmengsel en spatel goed door. 
  12. Giet het eerste kwarkmengsel over de speculaas bodem en laat minstens een uur en 30 minuten stijf worden in de koelkast. 
  13. Na een uur ga je aan de slag met de tweede laag. Week opnieuw 3 gelatineblaadjes in een kom met koud water.
  14. Voor deze kwark laag gebruik je ook de aardbeien kwark. Voeg deze toe bij de tweede kom met kwark.
  15. Verwarm de frambozen in een pannetje met 20 gram agavesiroop. Prak dit met een vork.
  16. Meng het frambozenmengsel (op twee eetlepels na) door het kwarkmengsel. Knijp drie gelatineblaadjes uit boven de twee eetlepels van het frambozenmengsel. Roer totdat de gelatine volledig is opgenomen. 
  17. Bewaar opnieuw een eetlepel van de frambozenkwark voor het marmereffect op de bovenkant van de taart. 
  18. Spatel het gelatinemengsel door het kwarkmengsel totdat alles goed gemengd is. 
  19. Giet het tweede kwarkmengsel over de eerste kwark laag en laat opnieuw minstens een uur en 30 minuten stijf worden in de koelkast.
  20. Na een uur ga je aan de slag met de laatste laag, de anijs laag.
  21. Laat opnieuw 3 gelatineblaadjes weken in een kom met koud water.
  22. Meng de laatste portie kwark met de vanille suiker, vanille extract en het anijsstaafje. Roer goed door elkaar tot de suiker is opgenomen.
  23. Verwarm twee eetlepels kwark in een steelpannetje en week de gelatineblaadjes hierin. Laat een klein beetje afkoelen en voeg het gelatinemengsel dan aan het kwarkmengsel toe. Roer goed door. 
  24. Giet het laatste kwarkmengsel over de tweede laag. 
  25. Gebruik de twee kommetjes met kwarkmengsel dat je bewaard heb om een marmer effect te maken. Dit doe je door de twee kleuren kwarkmengsel en de bosbessenjam in druppels te verdelen over de bovenkant van de taart. Met een vork maak je lichte bewegingen om het marmer effect zichtbaar te maken.
  26. Laat de kwarktaart opnieuw minstens 1 uur en 30 minuten stijf worden. 
  27. Garneer de kwarktaart met blauwe bessen en stukjes speculaas.

Maak jouw eigen website met JouwWeb