GROENE RISOTTO

Gepubliceerd op 16 juni 2021 om 20:00

Spinazie, doperwten, sojabonen en tuinbonen! Mooi groen is heel erg lekker…
Groene risotto van spinazie erwten pesto, met erwten, sojabonen en tuinbonen. Dit is toch echt genieten geblazen. Zelfs op deze warme dagen, kan ik blij worden van een flinke portie risotto met heel veel kaas! Omdat het een doordeweekse dag is, heb ik voor de afwisseling gekozen om half volkoren risottorijst te gebruiken in plaats van de echte arboriorijst. Volkoren risottorijst bestaat namelijk niet. Bij de Jumbo kwam ik half volkoren risottorijst tegen en deze wilde ik natuurlijk uitproberen. Ik moet zeggen, deze smaakt naar meer. Een volgende keer ga ik deze wel combineren met de risottorijst die ik gebruik van de versmarkt. Deze is namelijk tot op heden wel echt mijn favoriet. De structuur van deze risotto komt voor mij namelijk dichter in de buurt van zilvervliesrijst, persoonlijk vind ik dat deze iets droger smaakt. Wat eigenlijk niet de bedoeling is van risotto. Door de combinatie met pesto blijft de risotto gelukkig wel smeuïg genoeg. Wel een bewustere keuze voor een doordeweekse dag, ook niet onbelangrijk. Want jullie weten het. Een feestje op je bord, is een feestje in je maag.

 

INGREDIËNTEN PESTO
✦ Pijnboompitten (20 gram)
✦ Hazelnoten (40 gram)
✦ Walnoten (20 gram)
✦ Knoflook (1 klein teentje)
✦ Verse babyspinazie (90 gram)
✦ Parmezaanse kaas (50 gram)
✦ Verse doperwten (120 gram)
✦ Sap van een citroen (1/2 citroen)
✦ Olijfolie
✦ Peper, zeezout en chilivlokken

BEREIDING PESTO

  1. Rooster de pijnboompitten, hazelnoten en walnoten in een koekenpan zonder olie tot de pijnboompitten lichtbruin van kleur zijn.
  2. Vijzel de knoflook, de pijnboompitten en noten in de vijzel.
  3. Snijd de spinazie fijn en vermaal deze erbij.
  4. Voeg de Parmezaanse kaas toe en vermaal ook deze erbij.
  5. Pureer de doperwten met een staafmixer.
  6. Voeg de doperwten en het citroensap toe een de het mengsel
  7. Voeg olijfolie toe tot de gewenste dikte.
  8. Breng de pesto op smaak met peper, zout en chilivlokken. Laat de chilivlokken achterwegen wanneer je het niet te pittig wilt maken.

 

INGREDIËNTEN RISOTTO
✦ Half volkoren risottorijst (150 gram)
✦ Sjalot (1 stuks)
✦ Knoflook (1 grote teen of 2 kleine)
✦ Witte droge wijn (flinke scheut)
✦ Groentebouillon (600 ml)
✦ Erwten (150 gram)
✦ Tuinbonen (75 gram)
✦ Sojabonen (75 gram)
✦ Citroenrasp en sap (van een halve citroen)
✦ Parmezaanse kaas (70 gram)
✦ Roomboter
✦ Peper en zeezout
✦ Verse peterselie (klein handje)
✦ Extra pijnboompitjes (voor de garnering)


BEREIDING RISOTTO

  1. Snipper de sjalot en knoflook, maak de groentebouillon, rasp de citroen en knijp het sap uit, rasp de Parmezaanse kaas en snijd de verse peterselie.
  2. Smelt een klont roomboter in een brede pan met dikke bodem. Fruit hierin de ui met knoflook. Voeg vervolgens de risottorijst toe en wacht tot ze glazig kijken. 
  3. Blus af met de witte wijn. Laat de wijn inkoken en giet de bouillon er daarna beetje bij beetje bij. Wacht steeds totdat al het vocht is opgenomen voordat je er nieuwe bij doet. De risotto mag alleen niet te droog worden!
  4. Laat de risotto zachtjes pruttelen op middelhoog vuur en vooral niet te hard garen. Roer regelmatig zodat het zetmeel vrij komt en de risotto heerlijk romig wordt.
  5. Wanneer de risotto 15 minuten op het vuur staat voeg je de helft van de groene pesto toe. Roer goed door. Blijf wederom bouillon, beetje bij beetje, toevoegen.
  6. Enkele minuten later voeg je de erwten, tuinbonen en sojabonen toe. Deze laat je enkele minuten zachtjes mee pruttelen.
  7. Breng op smaak met de citroensap, rasp, peper en zeezout.
  8. Proef of de risotto bijna klaar is. Wanneer het bijna beetgaar is zet je het vuur uit.
  9. Voeg een klontje roomboter samen met de Parmezaanse kaas toe. Doe de deksel op de pan en laat enkele minuten staan.
  10. Schep de risotto in diepe borden en garneer met de pijnboompitjes, verse peterselie en een schijfje citroen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.